Velg en side

Undervisningsprinsipper

EKT Rideskole ble etablert på Ekeberg i Oslo i 1954. Som en av Norges største rideskoler siden 60-tallet har tusenvis av ryttere startet sin karriere hos oss, både profesjonelle og amatører. EKT er en av Norges største arenaer for rekruttering til hestesporten og hestefagene. EKT har i dag i omtrent 400 rideelever pr. uke.

EKT arbeider kontinuerlig for å holde et høyt nivå på undervisningen. Basert på erfaring fra daglig rideskoledrift i stor skala siden 1964 har vi vårt eget pedagogiske opplegg for undervisning. Skolens hovedridelærere har godkjent utdanning fra Starum eller tilsvarende godkjente ridelærerutdanninger.

Ridekurs innendørs foregår i vår lyse, flotte ridehall på 20×60 meter med Walber bunn. Om sommeren kan vi også bruke uteridebaner. Kursene har noe turridning i Ekebergskogen når elevene kan mestre dette. Alle kurs inneholder 2-3 timer teoriundervisning pr. termin. Kursene er delt opp etter ferdighet og alder på elevene. Elevantallet vil være ca 12 pr. time. Elevene lærer alt fra grunnleggende øvelser på nybegynnerkursene til mer krevende øvelser på øvet- og vidregåendekurs.

 

 • Som nybegynner får du en kombinasjon av teori og ridning i praksis. På nybegynnerkurs har elevene faste hester i starten av kurset slik at alle kan føle seg trygge og bli godt kjent med hesten sin.
 • Etterhvert som rytterene blir mer erfarne, vil hestene rullere mellom elevene på kurset. På den måten blir det mest rettferdig og rytteren vil lære å ri ulike typer hester.
 • Elevene flyttes over til neste ferdighetsnivå når de er klare for det. Instruktøren vil vurdere hver elev ved overgang til nytt semester, eller ved behov.

Rideskolen legger stor vekt på balansetrening fordi balanse er grunnlaget for all ridning. Alle nybegynnerkurs begynner med barbakridning (ridning uten sal) det første semesteret. Eleven har en halsring til støtte.

Unansett nivå rir alle elever uten sadel 2-3 ganger i løpet av semesteret. Uansett nivå inneholder ridetimen en balanseøvelse med fokus på rytterens sitte- og ridestilling.

 

Rideundervisnigen foukserer bevisst på hva betydningen av riktig sits har for rideferdighetene. Disse prinsippene læres på alle kurs og nivåer ved EKT Rideskole. Man blir aldri for god eller for utlært til å fokusere på sits og balanse. Som eksempel kan man trekke frem rytterne på den Spanske Rideskolen i Wien. Før de blir utnevnt til profesjonelle beridere og ryttere, må de gjennom mange timer sitstrening i longe. Selv de de mest rutinerte beriderne rir uten stigbøyler hver dag for å konsentrere seg fullt og helt om sitsen og balansen på hesteryggen.

 

 

En hest under rytter får signaler på tre forskjellige måter; vekt, sjenkler (rytterens ben) og tøyle. Disse hjelpere må innøves riktig og etter hvert utgjøre et ubevisst samspill. Det er spesielt denne koordinasjonen som er krevende, særlig hos små barn.

Hos barn er ikke kroppen og evnen til koordinasjon og konsentrasjon ferdig utviklet. Det er EKTs oppgave og utfordring å tilpasse undervisningen til barnas alder og ferdighetsnivå.

Som et ledd i en gradvis innøving av samspillet mellom alle tre hjelpere, starter EKT rideundervisningen for barn og nybegynnere med å eliminere den av hjelperne som kan fjernes helt. Dette er tøylen. Som erstatning anvendes en halsring. På nybegynnerkursene skal rytteren ha med seg en leier som leder hesten i en leietøyle.

Eleven kan nå konsentrere seg om å innøve styrke og balanse ved å styre hesten kun ved bruk av vekt og sjenkler (lår og legger). Husk at dette samspillet skal innøves i alle tre gangarter; skritt, trav og galopp. Dette tar tid. Etter hvert som ferdighetene er innøvd må de holdes ved like med trening og atter trening.

 

I det pedagogiske opplegget er det innlagt falltrening av hest, uten sikkerhetsvest. Sikkerhetsvest kan brukes i sprangtimene og turriding. Elever ved EKT Rideskole skal lære å sitte riktig, føle og kjenne på hestens bevegelser. En vest vil hemme kroppens bevegelser og kontakten med egen kropp blir forstyrret av en avstivet vest.

 

 

Rideskolen har et stort utvalg i ponnier og hester som er tilpasset de ulike kurs og tilbud rideskolen tilbyr. Vi har godt utdannende og trygge ridehester av blant annet rasene Welsh Mountain, Connemara, New Forest, Shetlandsponni, Exmoor ponni, Tinker, Norsk døl og mange blandingsraser.

Vi har primært et hestemateriell tilpasset barn og unge, men vi har også noen timer/hester tilrettelagt for voksne og mer erfarne ryttere.

Utstyr og rideklær

Reglement og anbefalinger for utstyr og rideklær til vanlige ridetimer på rideskole og til konkurranser.

Elever kan låne ridehjelm på EKT til de første ridetimene. Vi oppfordrer elever til å kjøpe egen hjelm etterhvert. Det er påbudt med godkjent ridehjelm på alle ridekurs og ridetimer på EKT.

EKT har mye ridning uten sal, derfor må skotøyet sitte godt på foten (ikke gummistøvler).

Når elever skal ride med stigbøyler er det viktig med riktig skotøy. Vi anbefaler ridestøvler eller ridesko med leggchaps. Sko med lav hel og god støtte rundt ankelledd kan også brukes.

På nybegynnernivå er ikke rdebukse nødvendig. Du kan bruke en tettsittende bukse som ikke sklir i salen. Unngå sømmer som kan gnage der man har konakt med hesten/salen.

Ridebukse er å anbefale når man rir fast på kurs.

 

 

På overkroppen bør rytteren ha lette, ettersittende klær uten hette eller store krager/skjerf. Rytteren skal helst ha langermet genser eller jakke. Det er en fordel med lag på lag om rytteren skulle bli varm.

En generell regel er å kle deg etter været og ditt eget behov.

Ridehansker eller vanter brukes etter behov. I vinterhalvåret må elever ha dette.

 

 

 

Mobiltelefoner og nøkler skal ikke oppbevares i lommen. Disse kan gis til ridelærer før timen.
Elevgarderobe vegg i vegg med ridehallen kan brukes til skiftetøy og oppbevaring mens ridetimen pågår.

Leiere til nybegynnere må sette fra seg vesker og sekker i garderoben eller henge verdisaker på knagger i hjørnet inne i ridehuset.

Under konkurranse skal rytteren bære et bestemt antrekk. Antrekket skal bestå av

 • Sorte ridestøvler. I lavere klasser på rideskolestevner kan man bruke mørke, lave ridesko med leggschaps. Sporer skal ikke brukes hvis ikke EKT har gitt spesiell tillatelse.
 • Lyse ridebukser (hvite/kremfargede).
 • Hvit skjorte eller høyhalset genser (lavere klasser). Kalvekryss med nål kan brukes i dressur.
 • Ridejakke som skal være sort eller mørk blå. Opp til klasse MA dressur rir man med ridejakke, i klasser over MA brukes frakk.
 • Hvite eller lyse ridehansker.
 • Hjelm av godkjent type er påbudt i klasser til og med MB-nivå.

Sikkerhet og ansvar

Vi oppfordrer alle til å lese igjennom punktene nedenfor.

Sikkerhet under ridning

 • Ridehjelm av godkjent merke er påbudt.
 • Sikkerhetsvest er ikke påbudt i dressurridning på EKT.
 • Nybegynnere og usikre ryttere kan benytte halsring som støtte i tillegg til tøyle.
 • Nybegynnerkursene vil ha undervisning på stallen de første 1–2 timer i håndtering av hest og utstyr før rideundervisningen begynner.
 • Ved behov kan eleven ha en person til å leie hesten i ridetimen.
 • Følg ridelærer og stallpersonalets anvisning for leiing av hesten inn og ut av ridebanen.
 • Nøkler og mobiltelefon må ikke bæres på kroppen under ridning.
 • Hold foreskreven avstand (minimum en hestelengde) til hesten foran deg og til siden.
 • Hesten skal alltid leies på leiers høyre side.

 

 

Sikkerhet på området

 • Ridehus og staller har store og brede ganger, dører og vantporter for sikker ferdsel.
 • Lys og funksjonelt ridehus med høye skrånende vegger inn mot banen.
 • Ridebunnen er at høy kvalitet; Walberbunn – silikatsand blandet med filt og fiber.
 • Båre med teppe og førstehjelpsutstyr er plassert rett innenfor dobbeltdøren inn til ridehuset.
 • Stallpersonalet bærer trådløse telefoner med rask tilgang til ekstern hjelp.
 • Lett tilgjengelig garderobe med benker.
 • Eget rom i 2. etg. er spesielt innredet som hvilerom.
 • Stallpersonalet får opplæring i førstehjelp.

Ansvar

 • All ridning og omgang med dyr skjer på eget ansvar.
 • Rideskolen har ikke ansvar for skader som elever og besøkende måtte pådra seg eller uhell som måtte skje innenfor rideskolens område.
 • Rideskolen har ikke ansvar for elevenes penger, personlige effekter eller verdisaker.
 • EKT Rideskole har ansvarsforsikring for sin virksomhet gjennom IF Skadeforsikring. Det er opp til den enkelte elev å tegne privat ulykkesforsikring.